De ontwikkeling van een wereldwijd nieuw product
Andrea Haklander en haar team van de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) volgden een traject van 9 dagen waarin ze alles leerden over Photoshop, InDesign, Illustrator en PDF. “Als organisatie hadden wij specifieke wensen en het was dan ook heel fijn dat de docente ons van tevoren vroeg waar we precies naar op zoek waren. Ze kon zo tijdens het traject echt maatwerk leveren.”
Als manager van de afdeling braille en reliëf staat Andrea Haklander van de CBB voor een mooie uitdaging. Na veel voorbereidingen en brainstormsessies is het zover. De Océ Arizona inkjet vlakbed UV-printer is aangeschaft en het produceren kan beginnen. “Wij misten een aantal producten op de markt voor mensen met een visuele beperking en besloten in dat gat te springen met onze nieuwe services 'Braille.nl' en 'De Leesbutler'. Met onze reliëfprinter voorzien we producten van braille en reliëf. Zo kunnen we bijvoorbeeld wenskaarten maken met reliëf of kinderboeken waar een kind met een visuele beperking de strepen van een zebra kan voelen en zo leert hoe het dier eruitziet. Om goed met de printer te kunnen werken, hadden we kennis nodig van meerdere programma’s van Adobe. Een deel van ons team was al bekend met de programma’s, maar we wilden dit in één keer goed doen en kozen ervoor om met z’n allen een opleiding te volgen.”
“Het was geen standaard van de plank getrokken opleiding.”
Hier kiest Andrea voor zodat het hele team straks de programma’s Photoshop, InDesign, Illustrator en PDF kent. Ook de medewerkers van de afdeling marketing en communicatie. “We vonden het belangrijk dat iedereen meedeed. Bij marketing en communicatie hadden ze zelf geen leerdoelen, maar ze kregen zo toch duidelijk mee wat de mogelijkheden zijn en wat de reliëfprinter aan kan. Als zij nu met potentiële klanten praten, weten ze precies wat wel en niet haalbaar is.”
“Het telefonisch contact met Doesum was al heel prettig, en voor aanvang van het traject werd ik ook nog gebeld door de docente. We bespraken de wensen van mijn team en Doesum heeft het hele traject helemaal op ons afgestemd. Het was geen standaard van de plank getrokken opleiding. Er werd echt maatwerk geleverd, dat was heel fijn en is waardevol gebleken.”
“Door een mindere ervaring bij een andere partij moesten een aantal teamleden even een drempel over.”
Een groot deel van het team moet wel even een drempel over voor ze de opleiding met Doesum durven aan te gaan. “Door een minder positieve ervaring bij een andere partij kostte het sommige teamleden even wat moeite om een nieuw traject aan te gaan, maar gelukkig pakte dat bij Doesum veel beter uit.”
“Dankzij de opleiding weet het hele team precies wat er mogelijk is en kunnen we dat naar de buitenwereld duidelijk communiceren. Daarnaast zijn er nu heel wat meer mensen die met de programma’s en de printer overweg kunnen en dus produceren we een stuk meer en een stuk sneller. Inmiddels zijn we druk bezig met het vinden van een afzetmarkt. Omdat dit helemaal nieuw is, weten mensen nog niet dat het bestaat.” Andrea lacht: “We zijn nu klaar voor de volgende stap.”
Over het bedrijf
CBB produceert al honderd jaar braille en andere producten voor mensen met een visuele beperking. De CBB heeft één van de grootste brailledrukkerijen in Europa en daarnaast zijn er zo’n 250 vrijwilligers bij de vereniging actief voor het inspreken van boeken, tijdschriften en producten op aanvraag zoals gebruiksaanwijzingen. Met de nieuwe de services 'Braille.nl' en 'De Leesbutler' biedt de CBB producten aan die op de reguliere markt niet te vinden zijn. Wenskaarten met braille en reliëf bijvoorbeeld.
Waarom Doesum?
DOESUM bespaart u tijd en kosten bij het aankopen en gebruiken van professionele software. Door advies, levering en ondersteuning in één huis te bieden. Als toegewijd partner helpen we bovendien graag uw zelfredzaamheid, productiviteit en eindresultaten verbeteren. Dat vinden we nog 't mooist, dat is onze drijfveer.